Görögkatolikus Templom

Month: November 2012

Az Istenszülő templombavezetése

"Ma van első jelensége az Isten boldogító kegyelmének, és hirdetése az emberek üdvösségének;

az Isten hajlékában nyilván megjelen a Szűz, és Krisztus megjelenését mindenkinek előre hirdeti."

(A nap tropárjából)

 

"VII. 1. A gyermek fölött pedig hónap múlt hónap után: lassan kétéves lett.
– Vigyük őt az Úr templomába – javasolta akkor Joachim. – Teljesítsük ígéretünket, melyet születésekor tettünk, hogy a Mindenható valami bajt ne küldjön ránk, ajándékunkat vissza ne utasítsa!
– Várjunk, míg hároméves nem lesz – vetette ellen Anna. – Hogy ne függjön annyira apjától vagy anyjától.
– Várjunk – egyezett bele Joachim.
VII. 2. Mikor aztán a gyermek hároméves lett, Joachim elhatározta magát:
– Hívjuk a zsidók szeplőtelen leányait, mindegyik fogjon mécsest és tartsa magasra, s lobogva égjenek a mécsesek, nehogy hátat fordítson a leány, nehogy visszahúzza őt a szíve, el az Úr templomától!
Így is cselekedtek, mígnem felértek az Úr templomához. Ott a pap fogadta Máriát, csókkal és áldó köszöntéssel:
– Felmagasztalta az Úristen a te nevedet minden nemzedék előtt, és az idők teljességében általad fogja Izrael fiai elé tárni a megváltást!
VII. 3. Azzal leültette volna az oltár harmadik lépcsőjére. Az Úristen azonban kiárasztotta kegyelmét Máriára, aki kis lábaival nyomban táncra perdült – és Izrael egész háza a szívébe zárta őt. VIII. 1. Szülei tehát elindultak hazafelé, s közben csodálattal és hálával eltelten dicsőítették a Mindenható Istent, hogy leányuk nem menekült vissza hozzájuk. Mária pedig ezentúl a templomban élt, mint galamb a fészkén, eledelét egy angyal kezéből kapta".
(Részlet a Jakab protoevangéliumból)

Advent Úrjövet és Várakozás

 

 

"Jobb lett volna, ha ugyanabban az időben jössz. (…) Ha, teszem azt, délután négykor érkezel, már három órakor elkezdek boldog lenni. Amint halad az idő, egyre boldogabb leszek. Négy órakor már izgulok és nyugtalankodom; felfedezem a boldogság árát! De ha meghatározatlan időben, bármikor jössz, sohasem fogom tudni, melyik órában öltöztessem ünneplőbe a szívemet…" (Exupery: A kisherceg)

 

 

Mi tudjuk, hogy lmikor érkezik a Vendég, Akit várunk. Minden évben ugyanabban az időben jön hozzánk. Nagyon várjuk Őt, gyermekek és felnőttek egyaránt, és készülődünk, igyekszünk a kisherceghez hasonlóan ünneplőbe öltöztetni a szívünket. Negyven nap áll a rendelkezésünkre. Minél inkább felkészülünk, annál fényesebb lesz a Karácsonyunk, a kis Jézus születése, a kis Jézus érkezése.

A templomban már gyújtásra várnak az adventi gyertyák.

Vasárnapról vasárnapra gyúlnak és növekszik a fény, és végül eljön a világ Világossága.